Orasul Bacau /Judetul Bacau

Oraşul BACĂU

    Municipiul Bacău, reşedinţa judeţului, supranumit oraşul lui Bacovia, se situează în Nord-Estul ţării. Este străbătut de râurile Siret şi Bistriţa şi de afluenţii acestora:Bahna, Izvoarele, Cleja – pentru Siret, respectiv Trebeşul cu afluenţii săi Bârnat şi Negel-pentru Bistriţa.

        Bacăul este un oraş al tradiţiilor şi culturii. Obiectivele turistice includ Casa memorială George Bacovia, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”. Observatorul astronomic al Bacăului este unul dintre puţinele din România, iar foarte aproape de centrul oraşului se află statuia lui Ştefan cel Mare.

        Ne mândrim cu un frumos Bazin Olimpic, un Aeroport Internaţional, o oază de verdeaţă – Insula de agrement, Patinoar, şi multe alte locuri unde îţi poţi petrece timpul liber.

Laura

Orasul Bacau este situat la confluenta raurilor Siret si Bistrita.
Denumirea orasului provine dupa cum sustin unii istorici de la un oarecare Bako, de la zeul Bachos, sau de la “baca” (fructul vitei-de-vie, ce se cultiva prin aceste parti). In documentele straine el mai apare si sub formele: Bacovia, Bacova, Bacow.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1408, si anume privilegiul comercial pe care Alexandru cel Bun, Domnul Moldovei, l-a acordat negustorilor din Liov.
In 1467 localitatea Bacau este ocupata o vreme de ostile maghiare conduse de Matei Corvin. Ulterior localitatea este amintita ca important punct de vama in relatiile comerciale dintre Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca.
La sfarsitul secolului al XV-lea in orasul Bacau s-a stabilit Alexandrel, unul din fiii lui Stefan cel Mare, care a zidit aici Curtea Domneasca si Biserica Precista, cunoscute monumente istorice.
In anul 1476 Stefan cel Mare a poruncit arderea localitatii pentru a nu oferi adapost invadatorilor otomani.
Orasul a renascut foarte repede, incat in anul 1600 a salutat trecerea pe aici a lui Mihai Viteazul, care realiza pentru prima oara unirea celor trei tari romane. In perioada anului 1832 Bacaul era impartit in doua mahalale, numite “ciastii”, care purtau numele de Rosu si respectiv Negru. Ca si in restul tarii, in acea perioada luminatul se facea cu felinare fixate de stalpii in care ardeau lumanari de seu.
Mai tarziu au aparut lampile cu gaz (in locul lumanarilor) si abia in 1902 strazile au fost luminate cu ajutorul lampilor electrice.
Bacaul a fost dintotdeauna un centru dezvoltat din punct de vedere comercial, in secolul al XIX-lea fiind deja orientat economic spre fabrici de hartie (1841), de cherestea, tabacarii si manufacturi de prelucrare a pieilor, fabrici de spirt si de caramizi, tigle si olane.
In 1923 Ateneul isi deschide portile cu sprijinul dat de George Bacovia si Grigore Tabacaru.
Mari figuri ale culturii si stiintei romanesti au numele legat de Bacau: Vasile Alecsandri, George Bacovia, biologul Ion Borcea.

                                                      Daria

“De câţiva ani buni, băcăuanii ştiu că în comuna Măgura există un loc misterios, unde se petrece un bizar fenomen natural: maşinile lăsate în pantă, cu motorul oprit urcă dealul în loc să-l coboare, aşa cum o cere legea gravitaţiei. Cu puţin dupa ieşirea din comună, între două curbe strânse, e o porţiune de 70 de metri de şosea relativ liniară şi a carei pantă pare coborâtoare celor care merg în sensul Bacău – Oneşti. În mod similar, cei care vin dinspre Oneşti au senzaţia că merg “la deal”. Cel care opreşte şi eliberează frâna pe această porţiune vede cum, după câteva secunde, maşina porneşte uşor spre Bacău, ca şi cum ar urca panta.
Sute de şoferi au testat fenomenul şi pot depune mărturie că la Măgura e vorba de o anomalie demnă de Dosarele X. Mai mult, televiziunile locale şi cele centrale au preluat informaţia şi, graţie buletinelor de ştiri în care au difuzat-o, au consacrat-o pe plan naţional şi i-au conferit valoare de adevăr.”
Articol din Monitorul de Bacău

Deşi, conform unor verificări facute de specialişti se pare ca până la urmă este vorba de o iluzie optică, daca aveţi drum prin acea zonă puteţi verifica împreună cu părinţii fenomenul şi să ne împărtăşiţi părerile voastre.

Cristian Lungu

CARTIERUL MEU

Cartierul Letea este curat,ingrijit, chiar daca uneori unii copii arunca pe jos ambalaje,hartii si bomboane, ele sunt luate de curatatori. Uneori cand curatatorii nu vin, eu am hotarat sa strang de pe jos hartiile. am facut un mare ajutor mediului inconjurator si naturii.
Pastrati curat mediul inconjurator si natura! Fiti ordonati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                                               Arianna

Eu locuiesc pe strada Cornisa. Oamenii care locuiesc aici, pe aceasta strada, sunt ordonati si nu arunca gunoaiele la intamplare. Niciodata nu s-ar fi intamplat ca un om sa smulga florile sau sa le calce.
Aproape de blocul meu, este o gradinita cu program prelungit si nu i-am vazut vreodata pe copii sa arunce gunoaie pe unde apuca sau sa faca galagie si alte lucruri. Nu tipa, pentru a nu tulbura linistea. Ei sunt foarte ordonati.
Eu ma mandresc foarte mult de zona in care stau.

                                                                    Farauanu Bianca-Georgiana

 

Cartierul meu
-Oh! Ce pot sa spundespre cartierul in care locuiesc, decat ca este frumos: intalnesti gradinite cu flori, iarba si copii veseli si jucausi, mici si mari, fete si baieti.
Printre ei se numara si Lorena, prietena mea. Ea are ochi albastri, parul ca de aur si este o placere sa ma joc cu ea.
Int-o zi de vara, eu si Lorena ne-am gandit ce-am fi facut daca nu locuiam in acest cartier?
-Cu siguranta nu ne-am fi cunoscut! am spus eu.
Nu ne-am mai fi jucat impreuna, nu ne-am mai fi plimbat…Nu am mai fi putut sa fim prietene!s-a inspaimantat Lorena.
-Stai linistita! am calmat-o eu. Bine ca nu e cazul sa ne facem astfel de griji!
Asa ca , daca cineva mi-ar spune sa schimb ceva la cartierul meu, n-as schimba nimic: imi place asa cum e!…Sau poate…as mai adauga niste locuri de joaca?!….

                                                                            Daria

Cartierul meu

   Eu locuiesc într-un cartier liniştit de pe strada Alecu Russo.În acest cartier sunt mulţi copii veseli şi jucăuşi şi cu note bune la şcoală. Nicoleta este vecină cu mine în acest catier şi uneori mă cheamă să ne jucăm împreună.În faţa blocului meu este o grădină cu flori şi copaci, amenajată de mine şi părinţii mei. Ne bucurăm că a venit primăvara şi vedem cu bucurie că trandafirii plantaţi s-au prins iar copacii din cartier au început să înmugurească.Sunt multe magazine în cartierul meu, de unde ma aprovizionez cu de toate.În cartierul meu sunt foarte multe maşini, parcate uneori pe locurile unde noi copii ne jucăm. Un loc amenajat pentru a juca fotbal este în curtea şcolii din apropiere unde aici mă joc cu prietenii mei din cartier.Sunt bucuros şi mulţmit că locuiesc în acest cartier cu oameni harnici, cinstiţi şi gospodari.

                                                                     Octavian

   CARTIERUL MILCOV ESTE UN CARTIER FOARTE LINISTIT UNDE TOTI OAMENII SUNT ORDONATI ! LA MINE IN FATA BLOCULUI TOT IN CARTIERUL MILCOV ESTE IARBA PROASPATA SI VERDE UNDE NIMENI NU ARUNCA AMBALANJELE PE JOS, DAR CAND SE INTAMPLA ASA CEVA EU CU VECINII SI PRIETENII MEI INCEPEM SA IL STRANGEM PENTRU A AVEA UN CARTIER FRUMOS SI ADORAT DE TOTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                                                      Madalina 

                Bacăul este județ în regiunea Moldova din România. Suprafața: 6.603 km²; reședința: municipiul Bacău; principalele cursuri de apă: Siret, Bistrița, Trotuș, Tazlău, Berheci, Zeletin; principalele lacuri: Bălătău (baraj natural), Belci, Poiana Uzului (alimentare cu apă), Racova, Gârleni, Șerbănești și Lilieci (hidroenergetice); altitudine maximă: vf. Grindușu (M. Tarcău) 1.664 m, vf. Nemira 1.648 m, vf. Șandru Mare 1.639 m (M. Nemira). Județe vecine: la est județul Vaslui, la sud județul Vrancea, la vest județul Covasna și județul Harghita, la nord județul Neamț                   

                                                              Bianca                                                                                                       

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s