Copiii, parintii si … temele pentru acasa!

Este bine sa va aratati disponibilitatea de a-l ajuta, fara insa a exagera si a va implica prea mult. Parintii trebuie sa verifice permanent caietele copiilor, sa discute cu profesorii, sa se preocupe de progresul scolar al micutilor lor, dar in nici un caz nu trebuie sa le impuna un stil de a invata. Metoda de a aborda, de a intelege si de a aprofunda o anumita materie este apanajul exclusiv al dascalilor. Daca parintele se transforma in profesor, copilul va deveni confuz, neputand sa impace doua metode de predare diferite si nu-si va putea descoperi singur capacitatile si posibilitatile.

Incurajati-i autonomia
Scoala va invata copilul sa descopere singur tainele fiecarei discipline, ii cladeste dorinta de a cunoaste si de a progresa, ii da posibilitatea de a alege, de a deveni independent si de a-si consolida increderea in propriile forte. La scoala copilul invata sa respecte niste reguli stricte, descopera cum sa-si accepte propriile slabiciuni si sa le indrepte (o nota proasta poate fi o deziluzie, dar si un impuls pentru a invata mai bine), reuseste sa se adapteze intr-o comunitate diversa si mai putin protectoare decat cadrul familial.

Temele date pentru acasa ii permit celui mic sa-si dezvolte independenta si sa aplice in maniera proprie ceea ce a invatat la scoala, ii dezvolta simtul responsabilitatii si autonomia. Rezolvarea in locul sau a cerintele exercitiilor este o greseala pentru ca aceasta atitudine nu-l ajuta sa-si asume responsabilitati. Pentru a se dezvolta, cel mic trebuie sa experimenteze, sa greseasca si sa se indrepte. Daca il asistati permanent, va avea impresia ca nu reuseste niciodata nimic singur si va va cere continuu ajutorul.

Cum il ajutati

 • Trebuie sa va asigurati ca cel mic intelege cerintele exercitiilor si sa verificati tema, sa urmariti cat timp acorda acestei activitati si daca este capabil sa se organizeze singur. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i faceti ghiozdanul pana intra la liceu. Nici nu este de datoria dumneavoastra sa-l asistati la fiecare analiza literara sau la fiecare harta pe care o deseneaza.
 • Trebuie sa-i dati sfaturi, sa-i aratati daca a gresit, dar nu sa deveniti chiar dumneavoastra elev in locul sau. Cu alte cuvinte, trebuie sa va obisnuiti copilul sa se ocupe de propriile sale indatoriri.
 • De asemenea, ii puteti fixa un program pentru efectuarea temelor. Dupa ora 14:00 este momentul ideal, dar sunt copii care prefera alte momente ale zilei. Adaptati-va si preferintelor copilului.
 • Oferiti-i exemplul personal. Un parinte care nu citeste si care nu apreciaza cartile nu-i poate impune celui mic o alta atitudine.
 • Incurajati conversatiile pe teme scolare, fara sa va erijati in profesor. Vorbiti liber despre ceea ce cunoasteti dumneavoastra intr-un anumit domeniu si cereti-i opinia, incurajandu-l sa descopere singur informatiile de care are nevoie.
 • Informatiile auzite la televizor si care ii starnesc interesul pot fi aprofundate prin cautarea unor surse suplimentare de documentare (internet, carti, reviste). Ajutati-l in acest demers, oferindu-i surse cat mai limpezi, mai pe inteles si mai corecte.
 • Important este sa va indemnati copilul sa cerceteze singur, sa-si puna intrebari, sa-i starniti curiozitatea si pofta de a invata.
 • Nu-i corectati temele aratandu-i erorile de calcul sau greselile de ortografie. Acest lucru il va face profesorul. Copilul trebuie sa inteleaga unde a gresit, nu sa invete niste lucruri pe de rost niste informatii goale de sens.
 • Daca ii semnalati o eroare, lasati-l sa gaseasca singur metoda de indreptare si sa priceapa de ce a gresit.

Sursa : http://www.ghidul-parintilor.ro/sfaturi-pentru-parinti/educatie/copiii-parintii-si–temele-pentru-acasa.html

Anunțuri

3 răspunsuri la Copiii, parintii si … temele pentru acasa!

 1. ion ion zice:

  Dirigintele la sedinta cu parintii la inceput de an scolar:
  – Ne-am gandit sa introducem si ore de educatie sexuala pentru elevi incepand cu anul acesta. Sunteti de acord ?
  Toata lumea este de acord numai domnul Popescu cam ezita.
  – Domnule diriginte ! In principiu si eu sunt de acord numai ca am rugamintea sa nu le dati multe teme pentru acasa !

 2. Arianna zice:

  PUTEM AVEA UN AJUTOR LANGA NOI CAND NU STIM CEVA! NU LA TOATE TEMELE, CHIAR DACA SUNT USOARE!
  MULTUMIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. !!!!!!!!!!!!!!!MULTUMIM CA NE- ATI SPUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s